Vrtne pumpe - Pravilno čišćenje i održavanje

Vrtne pumpe su zaista svestrane kada je u pitanju navodnjavanje vaše bašte. Kako bismo osigurali da vi i vaše biljke na duge staze imate koristi od performansi tehnologije koju koristimo kod naših pumpi, objasnit ćemo vam kako možete pravilno održavati svoju pumpu. Od čišćenja do popravke: Uz naše savjete i trikove za njegu i održavanje, možete produžiti vijek trajanja vaše vrtne pumpe.

Kako bi se osiguralo da vrtne pumpe pružaju moćne performanse duži vremenski rok, treba ih redovno pregledavati i održavati.

Puštanje u rad i montaža vrtne pumpe

Kako da pravilno povežem svoju vrtnu pumpu? | Montaža vrtne pumpe

Postoji mnogo različitih tipova pumpi za vodu. Einhell vrtne pumpe su usisne pumpe – one crpe vodu iz rezervoara, kao što je bure za kišu ili bunar, i transportuju je pod visokim pritiskom do 5 bara, u zavisnosti od modela.

Za razliku od potopnih pumpi koje plutaju direktno u vodi, usisne pumpe su postavljene izvan vode i spojene. Robusne mobilne uređaje možete postaviti bilo gdje, ali na ravnu površinu i samo morate paziti na maksimalnu visinu usisavanja (najviše 8 metara).

Vrtne pumpe imaju dva priključka za crijeva: usisni priključak i tlačni priključak. Kao što naziv sugerira, usisno crijevo usisnog priključka uvodite u izvor vode. Zatim možete spojiti svoje crijevo za vrt na tlačni priključak i uživati u obilju vode za svoj vrt. Ako tražite pribor za pumpu, kao što je novo crijevo, trebali biste provjeriti jesu li priključci crijeva i vodene pumpe kompatibilni. Oni su opisani unutarnjim i vanjskim navojima, kao i veličinom u mm ili inčima.

Vrtne pumpe obično su opremljene s dva priključka – tlačnim i usisnim priključkom.

Odzračivanje vrtne pumpe

Prije prve uporabe vaše vrtne pumpe, uvijek je trebate napuniti vodom. Možete jednostavno uliti vodu pomoću kante za vodu kroz poseban otvor za punjenje vode. Ovim korakom pumpa se istovremeno odzračuje, jer voda istiskuje postojeći zrak u unutrašnjosti pumpe i omogućuje integriranom kotaču s lopaticama da stvori potreban negativni tlak.

Povremeno provjerite je li razina vode u pumpi dovoljno visoka. Naši noviji modeli pumpi opremljeni su dodatnim kontrolnim staklom kroz koje se izvana u svakom trenutku može vidjeti razina vode. Ako se zrak skuplja na impeleru, to može imati negativan učinak na performanse i životni ciklus uređaja. Redovito prozračivanje, kao što je gore opisano, može to spriječiti.

Prije puštanja u rad, kao i u redovitim intervalima, preporučuje se odzračivanje pumpe.

Kako da očistim svoju vrtnu pumpu?

Pravilno čišćenje vrtne pumpe

Iako Einhell vrtne pumpe smiju raditi samo s čistom vodom, one će se s vremenom ipak zaprljati. Čestice prljavštine u kišnici ili nečistoće u vodi iz bunara jednostavno su dio svakodnevnog života vrtlara.

Integrirani filtar u određenim pumpma bit će najviše pogođen bilo kakvom prljavštinom. Filtar čisti vodu, čime štiti motor pumpe i kotač s lopaticama. Kako se ovaj filter ne bi začepio, potrebno ga je redovito čistiti. Filter možete jednostavno ukloniti i očistiti ga čistom vodom.

Cijevi i crijeva također je potrebno jednom godišnje očistiti od prljavštine i naslaga. Kako biste izbjegli oštećenje visokokvalitetnih mehaničkih brtvi, uvijek pročitajte upute za uporabu kako biste saznali koja sredstva možete koristiti za čišćenje i uklanjanje kamenca. Napomena: Pumpa ne smije biti spojena na električnu mrežu tijekom održavanja! Ako pumpu za vodu ponovno spojite nakon čišćenja, trebali biste je ponovno napuniti prije ponovnog uključivanja i ponovno odzračiti. Gore ste već naučili kako postupiti s odzračivanjem, a također možete pročitati upute za uporabu u bilo kojem trenutku kako biste saznali kako postupiti s odzračivanjem korak po korak.

Kada čistite pumpu za vodu, najbolje je ići korak po korak.

Savjet: Spriječite onečišćenje pomoću predfiltera

Određeni modeli pumpi već su opremljeni integriranim filtrom, dok drugi nisu. Iako vrtne pumpe rade samo s čistom vodom, često se skupljaju manje čestice prljavštine u filtru ili u pumpi iz skupljene kišnice, bunara ili cisterni.  U uputama za uporabu možete saznati ima li vaš model filter.

Za one modele koji nemaju integrirani filtar, možete koristiti predfilter, koji je dostupan zasebno. Prilikom kupovine predfiltera pumpe jednostavno morate biti sigurni da su maksimalni protok i vrsta priključka kompatibilni s vašim uređajem. Montaža je brza i jednostavna jer se predfilter jednostavno spoji ili zavrne između usisnog crijeva i pumpe. Možete vidjeti da li voda pravilno teče zahvaljujući prozirnom kućištu filtera.

Može se priključiti predfilter za filtriranje vode kako se vrtna pumpa ne bi toliko zaprljala.

Pumpa postaje glasnija? To bi mogao biti razlog!

Naručito starije pumpe za vodu s vremenom mogu postati prilično glasne. Osim pouzdanog održavanja, bitan faktor koji utječe na volumen vrtnih pumpi je i lokacija. Ako želite smanjiti razinu buke vaše pumpe, najbolje je odabrati mjesto na kojem je fiksirana i ne može vibrirati ili oscilirati. Kameni, betonski ili asfaltni podovi najbolja su opcija, poput nadstrešnice za automobil, garaže ili podruma.

Ako buku pojačavaju cijevi vrtne pumpe, fleksibilna plastična crijeva mogu pomoći. Moderne vrtne pumpe iz Einhella su među najtišima svoje vrste. Ako vaša pumpa za vodu već stari, možete naravno razmisliti o prelasku na tiši, noviji model. Možete saznati koji je model najbolji za vas uz pomoć našeg savjetnika za pumpe.

Vaša vrtna pumpa je oštećena? Ovdje možete pronaći rezervne dijelove za popravak

Vodena pumpa više ne radi kako bi trebala? Prva točka kontakta za brzu pomoć uvijek bi trebao biti korisnički priručnik jer ćete pronaći uobičajene pogreške i kako ih sami možete popraviti. Možda ćete moći sami popraviti pumpu uz samo nekoliko jednostavnih koraka. Ako je određena komponenta uređaja oštećena ili istrošena, možete jednostavno potražiti svoj uređaj prema serijskom broju ili broju artikla i identifikacijskom broju u Einhell Service Shopu. U prikladnom rastavljenom prikazu možete potražiti rezervni dio koji vam je potreban i naručiti ga izravno putem interneta.

Također možete pronaći pomoć s općim pitanjima o funkciji vašeg uređaja ili tehničkim problemima u Einhell Service Shopu. Da biste to učinili, možete jednostavno kontaktirati službu za korisnike pismenim putem ili telefonom. Ovdje možete razjasniti jamstvene zahtjeve, dobiti korisne savjete ili naručiti popravak pumpe. Zatim šaljete svoj uređaj poštom kako bi ga naše obučeno osoblje moglo popraviti i vratiti vam ga nazad.

Ako vaša vrtna pumpa ne radi kako treba, uvijek možete pronaći pomoć u uputama za uporabu.

Skladištenje vrtne pumpe zimi

Učinite vašu vrtnu pumpu otpornom na zimu

Vrtne pumpe su usisne pumpe koje se obično koriste na otvorenom. Zbog vode koja se smrzava, uglavnom nisu otporne na zimu. To znači da treba posebno paziti na njihovu zaštitu od hladnoće.

Prije prvog mraza trebali biste se uvjeriti da su sva crijeva i cijevi koje vode do ili od pumpe bez vode. To će spriječiti oštećenja uzrokovana smrznutom vodom u cijevima. Sam uređaj treba rastaviti i pravilno uskladištiti. U sljedećem koraku ćemo vam pokazati najbolji način da to učinite.

Optimalno skladištenje vodene pumpe

Ako svoju vrtnu pumpu nećete koristiti dulje vrijeme, važno je pravilno je skladištiti. Obratite pažnju na sljedeće korake:

  • Isključite pumpu iz mreže i očistite je kako je gore opisano.
  • Einhell vrtne pumpe opremljene su praktičnim vijkom za odvod vode. Otvorite vijak i pustite da sva voda potpuno iscuri. To će spriječiti oštećenja od hrđe na metalnim dijelovima i oštećenja uzrokovana širenjem vode koja se smrzava.
  • Osušite pumpu i zatim je spremite na suho mjesto zaštićeno od mraza.
Ako pumpu pripremate za zimu, prvo je trebate isključiti iz mreže ili izvaditi bateriju.

Pripremite pumpu ponovno za proljeće

Ako ste skladištili pumpu kako je gore opisano, ponovno spajanje trebalo bi biti kao šetnja u parku. Vaša pumpa je u savršenom stanju i možete je spojiti kako je objašnjeno na početku ovog članka. Jednostavno odaberite mjesto, provjerite priključke, napunite vodom, odzračite i počnite.