Pravilno prozračivanje travnjaka

Travnjak je središnji element u većini vrtova. Kako bi bio bujno zelen, gust, izdržljiv i otporan, potrebno je optimalno održavanje travnjaka. To uključuje prozračivanje, koja vašem travnjaku daje neophodan zrak za disanje i uklanja mahovinu, slamu s travnjaka i stare biljne ostatke. Za vas smo sakupili najbolje savjete i trikove, kao i praktične upute za pravilno prozračivanje travnjaka u ovom blogu.

Zašto, kako i kada trebate prozračivati svoj travnjak? Saznajte u ovom članku.

Šta je skarifikacija travnjaka?

Skarifikacija znači zarezivanje tla oko tri milimetra ili dublje skarifikatorom trave. To je i razlika u odnosu na obično prozračivanje, jer takvo prozračivanje samo rahli tlo, tj. prozračuje korijenje travnjaka. Skarifikacija zauzvrat osigurava prozračivanje biljaka na travnjaku. Pokošena trava koju kosilica ne pokupi i mahovina s vremenom može zamatrati travnjak. Ovaj filc za travnjak zauzima prostor, svjetlo i hranjive tvari koje su travnjaku potrebne za preživljavanje. Zato se ovaj filc mora redovito uklanjati - najbolje u proljeće i jesen. Glavna svrha skarifikacije je poticanje rasta travnjaka i održavanje travnjaka zdravim.

Razlika između prozračivanja i skarifikacija

U našem asortimanu naći ćete uglavnom modele skarifikatora, koji se nazivaju "skarifikator, prozračivač ili aerator". Ovi uređaji služe u dvije svrhe odjednom, jer s njima možete ne samo skarificirati svoj travnjak, već ga i prozračiti, što se u stručnoj terminologiji naziva i "aerifikacija". Dok je rad s vrtnim alatom isti, svrha i zahtjevi se razlikuju. Skarifikator koristi valjak za skarifikaciju za uklanjanje mahovine i slame od travnjaka. Za aerifikaciju, odnosno prozračivanje travnjaka mijenja se valjak uređaja. Valjak za prozračivanje s kandžama ulazi u travnjak, bušeći u njemu male rupe. Kroz njih korijenje travnjaka može ponovno bolje apsorbirati vodu, kisik i hranjive tvari. Tako brzo postaje jasno zašto je travnjaku potrebna "pauza za oporavak" nakon skarifikacije, dok je prozračivanje praktički mali "osvježavajući lijek" između toga.

Promjenom oštrice ili valjka aeratora, konverzija između skarifikatora i aeratora obavlja se u nekoliko jednostavnih koraka.

Kako ću znati da moram prozračiti svoj travnjak?

Pomoću različitih tragova možete odrediti treba li vaš travnjak skarificirati. Najjednostavniji test funkcionira na sljedeći način: Labavo povucite male metalne grablje ili motokultivator kroz travu. Ako se ostaci od košnje i jastučići mahovine olabave, vrijeme je da upotrijebite skarifikator. Neophodno je ukloniti slamu s travnjaka jer onemogućuje upijanje vode i gnojiva, kao i protok zraka u biljkama trave. Stoga, snažan rast korova također ukazuje na to da bi vaš travnjak trebao biti skarificirati, jer se korov bolje nosi s nedostatkom hranjivih tvari uzrokovan slamom nego korijenje trave.

Mnogi ostaci od košnje, npr. od redovitog malčiranja, mahovina ili korov su pokazatelji da bi travnjak trebalo skarificirati.

Kada trebam skarificirati/prozračiti travnjak?

Skarifikacija je općenito moguća od ožujka do listopada. Ključno je da dnevna temperatura bude između 15 i 20 °C, što je obično slučaj u proljeće i jesen. Skarificiranje treba izbjegavati ljeti, kada se travnjak intenzivno koristi i jako se zagrijava - i zimi, kada je tlo smrznuto.

  • Usput: Nove, odnosno mlade travnjake treba isprva poštedjeti. Kako bi korijenje trave moglo snažno rasti, travnjak biste trebali skarificirati najranije nakon dvije godine, a idealno nakon otprilike tri godine.

Skarificiranje u proljeće

U proljeće je optimalno razdoblje od početka ožujka do kraja svibnja. Ako želite svoj travnjak intenzivno koristiti u ljetnim mjesecima, o mjerama održavanja treba voditi računa posebno u proljeće. To znači da vaš travnjak ima nekoliko tjedana odmora nakon tretmana - idealno tri tjedna. Što prije skarificirate, to bolje - naravno ako temperature to dopuštaju. No, protekle godine su pokazale da sa skarifikacijom ne treba čekati predugo. Svibanj je često vrlo topao i suh, pa je potrebno dodatno navodnjavanje kako bi se travna trava brzo zatvorila. Postoje dvije različite strategije za skarificiranje u proljeće:

  • Strategija 1: Započnite održavanje travnjaka izravno s skarifikacijom prije prve košnje i prije nego što travnjak stvarno počne rasti. Preduvjet za to je da se travnjak redovito kosi u jesen. Nakon skarifikacije travnjak treba pognojiti. Jedan do dva tjedna kasnije možete pokositi travu na normalnu visinu.
  • Strategija 2: Održavanje travnjaka započnite gnojidbom. Zatim pokosite svoj travnjak na normalnu visinu. Čim se travnjak pokosi drugi put - otprilike 2 tjedna kasnije - pravo je vrijeme za skarificiranje.
U proljeće je preporučljivo skarificirati travnjak kada su temperature između 15 i 20°C.

Skarificiranje u jesen

Po drugi put u godini, skarificiranje treba obaviti - po potrebi - u ranu jesen u razdoblju od sredine rujna do sredine listopada. Osnovno pravilo za temperaturu je: može biti toplo, ali ne toliko vruće. Drugi prolazak s skarifikatorom služi za uklanjanje mahovine, korova i filca, čime se travnjak priprema za zimu. I ovdje treba odabrati vrijeme za održavanje travnjaka, tako da travnjak ima još oko tri tjedna da se oporavi od napora prije zimskog odmora.

Ako želite skarificirati u jesen, travnjak bi trebao imati dovoljno vremena da se oporavi prije zimske stanke.

Koji je skarifikator pravi?

Skarifikatori se u principu razlikuju samo po pogonu. Postoje benzinski skarifikatori, akumulatorski skarifikatori i električni skarifikatori. Bez obzira na to, princip rada je isti za sve skarifikatore: okruženo kućištem od metala ili plastike, okreće se vreteno na kojem su u kratkim razmacima raspoređeni kruti ili rotirajući noževi. Noževi režu travnjak duboko oko dva do tri milimetra, uklanjajući mrtvi materijal, mahovinu i filc od travnjaka. Na taj način pomaže travama i korijenju bolju opskrbu zrakom i svjetlošću. Višak vode može opet nesmetano otjecati. Skarifikatori u pravilu izbacuju uklonjene ostatke travnjaka unatrag ili ih skupljaju u kutiju za hvatanje, ovisno o modelu skarifikatora i obimu isporuke.

Električni i akumulatorski skarifikator za manje površine

Učinkovitost električnih i akumulatorskih skarifikatora općenito je dovoljna za kućni vrt. Morate sami odlučiti da li vam smeta strujni kabel električnog skarifikatora. Ako je tako, jednostavno se možete odlučiti za bežični skarifikator kao alternativu. To obećava bežičnu slobodu i, s pravom baterijom, također slične performanse kao kod uređaja na benzinski pogon. Ožičeni ili s baterijom - obje verzije impresioniraju nižom razinom buke od benzinskog skarifikatora.

Benzinski skarifikator za veće površine

Benzinski skarifikatori posebno se preporučuju za velike površine: nemaju bateriju koju je potrebno puniti niti kabel koji ograničava radijus uporabe i o koji se može spotaknuti. Mogu raditi sve dok je spremnik napunjen benzinom. Još jedna prednost benzinskog motora: težak je. To znači da benzinski skarifikator također ima potrebnu težinu da gurne noževe dovoljno duboko u travnjak. Kao pravilo, benzinski skarifikatori također su snažniji od električnih skarifikatora. To je osobito povoljno na vrlo suhim tlima, gdje lako dopiru do tvrdog tla.

Vodič korak po korak - Kako pravilno skarificirati:

Ispravna priprema

Kako biste izbjegli nepotrebnu štetu, provjerite je li travnjak u ispravnom stanju prije nego što počnete s skarifikacijom:

  • Skarificirajte samo kada je travnjak suh. Ako je tlo prevlažno, skarifikator može počupati i zdrave biljke travnjaka.
  • Pokosite travnjak na visinu od dva centimetra neposredno prije skarifikacije - to je obično najniža postavka kosilice.
  • Prije nego što počnete raditi sa skarifikator, potrebno je ukloniti veće kamenje s travnjaka. Inače bi ih rotirajući valjak skarifikatora mogao izbaciti i pogoditi uređaj ili, u najgorem slučaju, vas.
Travnjak treba pokositi i osušiti prije nego što počnete raditi s skarifikatorom

Postupak za skarifikacije

  1. Radna dubina: Najprije pravilno namjestite radnu dubinu: Optimalna dubina za skarifikaciju ovisi o prirodi tla i stupnju matiranosti vašeg travnjaka. Radna dubina od oko 3 mm je optimalna za travnjak, tako da ne opterećujete previše korijenje trave. Za teška tla, npr. gline ili jako korištena, zbijena tla, također možete postaviti veću radnu dubinu od 6 ili 9 mm.
  2. Obrazac kretanja: Pomičite uređaj najprije uzduž, a zatim po površini, tako da se postupno stvara fini obrazac šahovnice. Pripazite da uređaj brzo pomičete po površini i nemojte dugo stajati na jednom mjestu jer će se u protivnom travnjak previše oštetiti.
  3. Promjena smjera: Kada mijenjate smjer, pritisnite vodilicu prema dolje tako da se valjak podigne od tla. Na taj način noževi malo lebde iznad travnjaka prilikom okretanja.
Skarificirajte uvijek u križnom obrascu kretanja: prvo uzdužno, zatim poprečno. Ovo stvara fini obrazac šahovnice.

Naknadno održavanje i njega travnjaka

Ako vaš skarifikator ne skuplja mahovinu i filc u sakupljač trave, temeljito ga ograbljajte s travnjaka. Što dublje skarificirate, uređaj oslobađa više materijala iz tla i češće se mora prazniti sakupljač trave. Tada je praktičnije raditi bez košare za travu, a potom višak zelenog otpada pokupiti grabljama.

Zatim posijte brzo nakon toga mjesta izravno sa svježim sjemenom travnjaka. Pospite travnjake na teškom, kohezivnom tlu tankim slojem pijeska kako biste orahlili tlo i poboljšali njegovu ravnotežu zraka.

Nakon skarifikacije, travnjak će u početku izgledati prilično "ulupano". Pravilna gnojidba pomaže mu da se oporavi. Gnojivo se može brzo taložiti u rahlom tlu i neće isplivati čak ni pri obilnim padalinama.

U sljedeća tri tjedna travnjak trebate redovito i dovoljno zalijevati kako bi se dobro oporavio i ponovno snažno izrastao. Osim toga, po travnjaku nakon skarifikacije treba što manje hodati, kako bi se brzo vratio u zeleni, zdravi travnjak.

Rezultat savršene njege travnjaka: jednolično zelen, njegovan i zdrav travnjak.