Bušilica

Bušilica je alat namjenjen bušenju rupa u čeliku, aluminiju, drvu, plastici i sl. materijalima, a s udarnim i čekić bušilicama moguće je bušiti rupe i u betonu, kamenu ili opeci. Postoje i dodatni nastavci pomoću kojih možete brusiti, miješati, polirati, glodati, pumpati i četkati.

Čekić bušilice služe za rad na vrlo tvrdim materijalima poput betona i granita jer proizvode manje udaraca od udarnih bušilica, ali su udarci puno jači.

Savjeti pri radu s bušilicom

Savjet: kod bušenja glatkog metala preporučamo da udubite rupu tvrdim metalnim predmetom da svrdlo ne bi proklizalo. Kod bušenja pločica možete nalijepiti flaster da bi izbjegli klizanje svrdla. Postoje 3 osnovna tipa svrdla: svrdla za metal, svrdla za kamen i svrdla za metal. Bušilice imaju prekidač za odabir smjera na kojem birate zavrtanje ili odvrtanje vijaka. Preporučamo da započnete s niskim brojem okretaja i postepeno povećavate da bi precizno izbušili rupu i da Vam svrdlo ne klizi sa željenog mjesta.

Funkcije bušilica

Einhell udarna bušilica TE-ID 1050 CE ima i funkciju za prikupljanje prašine koja vaše radno mjesto ostavlja čistim i urednim.

Čekić bušilice imaju funkciju štemanja koju aktivirate isključenjem funkcije okretanja i postavljanjem odgovarajućeg nastavka. Akumulatorske bušilice odlične su i dosta snažne za poslove zavrtanja i odvrtanja vijaka, a nove i suvremene Li-Ion baterije snažne su čak i za udarno bušenje.

picture of dummy man
AutorDavor Markovic
Vrijeme čitanja3 minute