Visokotlačni perač

Visokotlačni perači su uređaji kojima pod visokim pritiskom sa snažnom pumpom raspršujete vodu različitim mlaznicama po površinama koje želite očistiti. Tu nastaje pritisak vode jačine više od 100 bara. To je vrlo ekološka metoda čišćenja jer obično nije potrebno sredstvo za čišćenje i potrošnja vode je relativno niska. Na pištolj visokotlačnog perača možete postaviti različite mlaznice ovisno o zadatku koji želite obaviti.

Modeli Einhell visokotlačnih perača

Što je snažnija pogonska jedinica to je veći tlak na izlazu. Isto tako i protok je snažniji što je jači motor perača, ali treba imati u vidu i potrošnju vode. Postoje situacije u kojima ima smisla za rad s toplom vodom da se poveća učinkovitost čišćenja. Međutim, svaki visokotlačni perač ne može raditi na toplu vodu pa obratite pažnju na upute za upotrebu. Einhell visokotlačni perači mogu prihvatiti toplu vodu do 60 stupnjeva celzijusa.

Pribor visokotlačnih perača

Ovisno o zadatku čišćenja potreban Vam je različiti pribor. Ovdje je kratak pregled najčešćeg pribora i u kojim se poslovima koristi:


Crijevo
Visokotlačno crijevo je posebno crijevo koje trpi visoki pritisak. Ovdje obratite pažnju kod odabira modela jer duže crijevo predstavlja i veći radijus kretanja kod čišćenja.


Pištolj
Na pištolj se mogu pričvrstiti razni nastavci i mlaznice, a veliki prekidač na pištolju olakšava rad i ne umara ruku kod dužeg korištenja.


Osnovna mlaznica
Njome možete odraditi gotovo sve zadatke jer imate mogućnost mijenjanja snopa raspršivanja vode, od točke do širokih zraka. Radni tlak se ne mijenja, već formiranje snopa vode proizvodi različite učinke. Što je snop vode uži imate veći tlak na mlaznici, tako da za veće površine gdje ne treba jaki pritisak koristite širi snop, npr. za pranje Vašeg vozila.


Raspršivač
Raspršivač koristite kada želite dodatno pojačati snagu i područje raspršivanja vode jer on ima jednu točku raspršivanja vode, ali radi okretanja pokriva veće područje od osnovne mlaznice.


Čistač terase
Ako čistite terasu s osnovnom mlaznicom voda se raspršuje u svim smjerovima. Sa čistačem terase to se ne događa. Ovdje se vrti propeler s jednom ili dvije mlaznice u zahvaćenom području. To prije svega ima prednost što je smanjeno raspršivanje i drugo, mlaznica je uvijek na istoj udaljenosti od tla. Područje je u tom slučaju jednoliko očišćeno, nema tragova.


Glodalo za čišćenje
Montira se direktno na visokotlačne savitljive cijevi. Glava mlaznice ubrizgava vodu pod visokim tlakom na stijenke cijevi i čisti samu cijev.


Spremnik za sredstvo za čišćenje
Spremnik sadrži sredstvo za čišćenje u rasponu niskog pritiska što osigurava jednoličnu smjesu. Preporučamo da deterdžent koristite samo kad je neophodan radi brige i očuvanja okoliša.


Četka za pranje
Četke za pranje se kao i ostali pribor pričvrste na glavni pištolj. Mlaz vode je tako razbijen da voda teče samo na četku i odlične rezultate možete postići u kombinaciji sa spremnikom za sredstvo za pranje.

Rad s visokotlačnim peračem

Uporaba visokotlačnog perača je prilično jednostavna. Spojite uređaj na priključak za vodu i na električnu mrežu. Provjerite je li kabel za napajanje u redu! Ovisno o tome što želite čistiti, pričvrstite nastavak na pištolj i počnite s radom. Prilikom čišćenja nogostupa, terase, fasade i sl. trebali bi nakon pranja postići jednolik izgled površine. Nemojte prati s mlaznicom preblizu objekta koji čistite, a pogotovo kad je čišćenje fasada u pitanju jer može doći do oštećenja. Ako mlaznicom predugo raspršujete vodu po prostoru između pločica, može doći do otkidanja fuga, ali i same pločice se mogu oštetiti. Rad s visokotlačnim peračima nije samo zabava, već i ušteda vremena i napora.

picture of dummy man
AutorMarko Sliskovic
Vrijeme čitanja8 minute