Benzinska Kosilica

Snažne kosilice s benzinskim motorom nemaju poteškoća pri svladavanju guste visoke trave i prostranih travnjaka. Da biste produljili životni vijek motora, a samim tim i smanjili emisije štetnih plinova i potrošnju goriva, servisirajte benzinski motor jednom godišnje – najbolje prije spremanja kosilice preko zime, kako bi početkom nove sezone imali zagarantirano dobar start – uspješno prvo paljenje. Dodatna prednost redovitog održavanja je da će Vaša kosilica paliti uvijek i bez problema, čime ćete zasigurno izbjeći puno problema.
Napomena: Prije svake inspekcije i popravka izvucite kabel sa svjećice da biste spriječili neželjeno paljenje motora koje može uzrokovati ozbiljne ozljede uslijed pokretanja noža! Za vrijeme čišćenja kosilice obavezno nosite zaštitne rukavice.

1. Redovno održavanje

Nakon svake košnje očistite kosilicu i četkom temeljito odstranite ostatke trave s kućišta. Naročito treba očistiti donju stranu i prihvatnik noža. Unutrašnjost košare za travu isperite vrtnim crijevom. Zbog sigurnosnih razloga zamijenite istrošene ili oštećene dijelove.

Osovinu i kotače je potrebno podmazati jednom u sezoni.

Preko zime kosilicu ostavite na suhom mjestu i zaštitite je od prašine – komadom tkanine ili starom plahtom. Pobrinite se da uvijek budu pričvršćene sve matice i svi vijci, kako biste bili sigurni da je uređaj u sigurnom pogonskom stanju.

Zglobove i ležajeve redovito podmazujte (npr. uljem u spreju) kako biste spriječili prodiranje vode u ove dijelove i nastanak korozije.

2. Zamjena ulja u motoru

Jednom godišnje zamijenite ulje u motoru!!!

Staro ulje ispumpajte ili odvrnite vijak za ispuštanje ulja i podmetnite odgovarajući spremnik za prihvat ulja. Potom u motor ulijte novo ulje.

Pažnja: Motor se isporučuje bez ulja, prije puštanja u pogon obavezno napunite 0,6 l ulja. U tu svrhu koristite normalno višenamjensko ulje (15W40).

Razina ulja u motoru mora se provjeriti prije svakog košenja.

Koristiti isključivo bezolovni benzin. Kada je rezervoar prazan napunite ga s oko 1,1 l benzina (ovisno o tipu i veličini kosilice) pri čemu koristite lijevak.

Kod dužeg nekorištenja kosilice, tank za benzin ispraznite pomoću pumpe za isisavanje benzina.

Motor nikada ne pokrećite bez ili s premalo ulja.

To može uzrokovati teška oštećenja motora, koristite samo motorno ulje 15W40.

Mjernu šipku za kontrolu razine ulja nemojte uvrtati nego je samo utaknite do početka navoja. Zamjenu motornog ulja trebalo bi obaviti jednom godišnje prije početka sezone.

3. Zamjena zračnog filtera

Stanje zračnog filtera provjerite svakih 25 sati rada kosilice.

Strane predmete i labavu prljavštinu jednostavno otresite s površine te ga očistite s komprimiranim zrakom ili isperite u mlakoj vodi. Ako je filter poprimio masni talog i promijenio boju preporučujemo da ga zamijenite novim. Kod vrlo prašnjavog zraka filter treba provjeravati češće.

Pažnja: Zračni filter nikad ne čistite benzinom ili zapaljivim otapalima.

4. Zamjena svjećice

Svjećica je potrošni dio. Zaprljanost svjećice provjerite prvi put nakon 10 sati rada i po potrebi je očistite četkicom od bakrene žice. Nakon toga svjećicu održavajte svakih 50 radnih sati. Kod svake provjere kosilice detaljno pregledajte svjećicu, trebala bi biti suha i smeđe ili sive boje. Ako je svjećica potrošena vanjski rubovi središnje elektrode su zaobljeni i teško dolazi do iskrenja. U tom slučaju svjećicu mijenjajte otprilike svake tri do četiri godine (ovisno o veličini travnjaka).

Napomena: Ako na svjećici uočite crni karbonizirani sloj, mješavina goriva može biti prejaka ili je zračni filter začepljen. Svjećica zaprljana uljem upućuje na previsoku razinu ulja u motoru.

5. Popravak noža

Zbog sigurnosnih razloga oštrenje i balansiranje noža prepustite ovlaštenom servisu. Da biste postigli optimalni rezultat rada preporučujemo da jednom godišnje provjerite nož. Pri zamjeni noža vodite računa da je nož koji ugrađujete originalni. Nikad ne ugrađujte drugačiji nož. Ako nož unatoč svom oprezu dođe u dodir s nekom zaprekom, odmah isključite motor i izvadite utikač svjećice. Kosilicu prevrnite bočno i provjerite oštećenost noža, oštećeni ili savinuti noževi moraju se zamijeniti. Savinute noževe ne izravnavajte i nikad ne radite s takvim noževima, jer mogu uzrokovati dodatna oštećenja.

6. Oštrenje noža

Nož se oštri na stolnoj – fiksiranoj brusilici, pritom pazeći da se nož ne zagrije.
Ako je potrebno, nož povremeno ohladite u vodi.
Oštrice obradite finim brusnim kamenom jer će u suprotnom nož otupiti odmah pri sljedećoj košnji.
Napomena: Brušenje noža smije obaviti samo ovlašteni servis.
Uvjerite se da zbog skidanja materijala nije došlo do necentriranosti noža: kroz središnju rupu za pričvršćivanje noža provucite duguljasti predmet (npr. odvijač) i za njega držite nož.
Ako jedna strana vuče prema dolje na toj strani skinite još nešto metala dok se nož ne izbalansira.

7. Pripreme za skladištenje kosilice

Na kraju svake sezone košenja potrebno je pravilno skladištiti kosilicu.

Upute za to su sljedeće:

Ispustite benzin na vijku čašice karburatora kao što je prikazano na slici. Nakon toga pokrenite motor i pustite da radi tako dugo dok se ne potroši ostatak benzina iz rezervara. U tu svrhu uklonite staro motorno ulje iz motora ili ostavite napomenu da se obavezno promijeni početkom nove sezone. Uklonite naponski kabel sa svjećice. Kanticom za ulje napunite oko 20 ml ulja u cilindar, polako povucite ručku startera tako da ulje iznutra štiti cilindar.

Ponovno uvrnite svjećicu. Očistite otvore za hlađenje cilindra i kućište. Uređaj čuvajte na suhom i prozračnom mjestu.

8. Alat potreban za održavanje kosilice

Ključ 17 mm za odvrtanje noža (ovisno o modelu)
Ključ 10 mm za odvrtanje vijka na karburatoru
Ključ za svjećice
Drveni štap za čišćenje kućišta kosilice od naslage trave

9. Čišćenje kosilice u radu

Ako je trava vlažna ili kosite odmah ujutro ili nakon kiše, može doći do taloženja trave na unutarnjem kućištu kosilice. Zbog toga kosilica otežano radi ili se ugasi.

Čisti se na način da se kosilica ugasi i nagne na suprotnu stranu od čepa za sipanje ulja.

Pažnja: kosilica se ne smije čistiti željeznim i oštrim predmetima da ne bi došlo do oštećenja unutarnjeg kućišta kosilice.

Za čišćenje kućišta koristite isključivo drvene predmete koji ne mogu oštetiti kućište kosilice.

10. Provjera napunjenosti košare za travu

Provjera napunjenosti košare se kontrolira indikatorom (mrežicom na košari ili plastičnim krilcima, zavisno od modela). Na slikama pored je prikazano funkcioniranje mrežice. Kada je mrežica na vrhu košare podignuta košara je prazna, prilikom košenja košara se puni i mrežica se spušta prema košari. Kada je mrežica skroz spuštena na košaru potrebno je stati s radom i isprazniti košaru. Košenje sa punom košarom nije moguće.

picture of dummy man
AutorMladen Petrovic
Vrijeme čitanja8 minute