Motorna pila

Kod rada s motornom pilom budite vrlo oprezni jer je to opasan uređaj koji zahtjeva iskustvo u radu s njim. Einhell motorne pile imaju sigurnosne sisteme kao što su kočnica lanca i smanjenje povratnog udarca što smanjuje opasnost kod rada, ali svejedno obavezno nosite zaštitnu odjeću, obuću, rukavice i zaštitnu kacigu pri radu s motornom pilom. Bilo bi dobro da niste sami dok radite s pilom jer osoba koja je s Vama može pomoći u slučaju nezgode.

Postavljanje i zatezanje lanca

Prije prvog rada s pilom potrebno je montirati i zategnuti lanac. Napomena: obavezno nosite zaštitne rukavice! Postavite lanac na vodilicu pile (pravilno usmjereni zubi). Zatim provedite lanac oko pogonskog zupčanika i postavite ga u tračnice mača. Zaklopite s poklopcem lanca da bi mogli zategnuti lanac. Einhell motorna pila opremljena je sistemom za podešavanje napetosti lanca bez alata, tako da imate vijak koji ručno okrećete. Lanac ne smije visiti s vodilice već mora biti uz vodilicu, ali pazite da ga previše ne pritegnete. Lanac je optimalno zategnut kada ga možete malo odići s vodilice i ručno okretati.

Paljenje motorne pile

Prije paljenja motorne pile uključite kočnicu lanca, pilu postavite na tlo i stabilizirajte pilu jednom nogom da bi bila što stabilnija. Snažno povucite uže i pila će se upaliti. Pritisnite ručicu gasa, polagano podignite pilu i sada možete deaktivirati kočnicu lanca. Lanac ne smije kod paljenja dodirivati tlo.

Savjet: motornom pilom uvijek pilite s punim gasom.

Gorivo i ulje za motorne pile

Da bi lanac nesmetano kružio vodilicom i da se ne bi prekomjerno trošio potrebno je specijalno ulje za podmazivanje lanca koje ulijevate kod kučišta lanca. U svrhu postizanja optimalnih rezultata koristite normalno bezolovno gorivo pomiješano sa specijalnim uljem 40:1 za dvotaktne motore.

picture of dummy man
AutorGoran Cilic
Vrijeme čitanja5 minute